Prešovský kraj podporí finančne obnovu sakrálnych pamiatok v kraji

12.06.2013 Prešov

Prešov 12. júna (TASR) - Prešovský samosprávny kraj vyčlenil zo svojich vlastných zdrojov 100.000 eur, ktoré plánuje poskytnúť cirkvám pôsobiacim na území Prešovského kraja. Tie budú mať možnosť využiť prostriedky z tejto dotácie na výdavky spojené s investovaním do katedrál, konkatedrál, bazilík a pútnických miest.

"Prešovský kraj si chce dôstojne pripomenúť 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Toto považujeme za spôsob, ktorý umožní prispieť k záchrane sakrálnych historických pamiatok, je to spôsob, ktorý bude dokumentovať, že sme mysleli na túto udalosť," povedala pre TASR hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.

Na základe platného Všeobecne záväzného nariadenia, ktoré umožňuje rozdeľovať dotácie z vlastných zdrojov, poslanci regionálneho parlamentu už schválili aj znenie mimoriadnej výzvy na predkladanie žiadostí. Cieľom je tvorba, rozvoj, ochrana a obnova a prezentácia duchovných a kultúrnych hodnôt zameraných na katedrály, konkatedrály, baziliky a pútnické miesta.

Hovorkyňa konštatovala, že Úrad PSK bude žiadosti o dotáciu prijímať do 31. júla tohto roka, následne v auguste sa budú projekty posudzovať. Zo spomínaného grantu môžu byť preplatené práce, ktoré sa realizovali od 1. januára tohto roka a budú ukončené najneskôr do 29. novembra 2013. Podrobnejšie informácie o možnostiach získania dotácie budú od budúceho týždňa zverejnené na webovej stránke prešovského VÚC.

Podľa znenia výzvy sa za oprávnené náklady na realizátorov projektov považujú výdavky na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu objektov a stavebné úpravy investičného charakteru a vnútorné vybavenie objektov, ktoré spĺňajú investičný charakter. Z rozpočtu PSK je možné v rámci tejto výzvy uhradiť maximálne 60 percent nákladov, pričom maximálna dotácia na projekt je 5000 eur.
 

Vyberte región

mark